rubbing/grinding noise on startup, chevy says its NORMAL!?!? - Chevy Colorado & GMC Canyon
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 16 (permalink) Old 10-07-2009, 01:11 PM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: North Richland Hills, TX
Posts: 1,731
rubbing/grinding noise on startup, chevy says its NORMAL!?!?

My truck is making a wierd metallic rubbing noise on startup, it usually does it at low speed right as it passes 2000RPM. the dealership claims its just from oil pressure bleeding off, and that it is NORMAL. WTF? anyone have insight?


06 EC WT 2.8L I4 3.73
Tint
Sony CDX-GT300 HU
BAJA foglamps
Deezee toolbox
Hunter Grillgaurd (now removed)
GM bedmat
Billet Grill overlay
Z71 rims w/ BFG 31x10.5 All Terrains
Pioneer TS-G671M speakers
Silverado Overhead console

My Cardomain
superbeast is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 16 (permalink) Old 10-07-2009, 01:24 PM
Senior Member
 
CanyonAB's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Calgary Alberta
Posts: 2,280
Re: rubbing/grinding noise on startup, chevy says its NORMAL!?!?

Could it be a loose heat shield?

1964 Chevy Impala Convertible, mostly stock, 90,000 miles
2005 GMC Canyon CC 3.5L Offroad 4x4, lots of mods
http://canada355.com
-Branden


"Stupidity is like nuclear power...it can be used for good or evil...and you don't want to get any on you"
CanyonAB is offline  
post #3 of 16 (permalink) Old 10-08-2009, 10:40 AM
Junior Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 27
Re: rubbing/grinding noise on startup, chevy says its NORMAL!?!?

i have the same problem my truck is dual catted and they say the the cat right aft of the engine is causing the problem it was the heat sheild on the cat causing the proble but being that mine is welded i would have to buy a new exhaust to fix it i hope this helps but i would look at your cats

2005 chevy colorado ls
22 in matzi kraz rims
3 in drop kit
lite glow underglow and interior kit
hid headlight strobe kit
engine bay strobe kit
kenwood kvt 512 dvd player
dropped 3 in all around
3 15in american bass xo subwoofers in cab
4 6in mid speakers 4 high range tweeters 4 6.5 in mid to high speakers
custom painted interior
cold air intake
killer glass radiator tube
oogah horn mod
falken tires
x box 360 console
surferengineer is offline  
post #4 of 16 (permalink) Old 10-08-2009, 01:52 PM
Senior Member
 
ssgjurista's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Calcium, NY
Posts: 7,838
Re: rubbing/grinding noise on startup, chevy says its NORMAL!?!?

Quote:
Originally Posted by superbeast
My truck is making a wierd metallic rubbing noise on startup, it usually does it at low speed right as it passes 2000RPM. the dealership claims its just from oil pressure bleeding off, and that it is NORMAL. WTF? anyone have insight?
Can you get a sound clip?

"Brownstone Bumblebee" 2016 Diesel Colorado Z71 CCSB 4X4, Brownstone Metallic
HPD and Provent 200 Catch Cans, Amsoil Fluids, MetalMan Front Differential, Engine Oil Pan, & Steering Motor Skid Plate, Undercover Swing Cases
Say No! to Wheelers's Offroad!

"I respect everyone's opinion, no matter how wrong it may be."
ssgjurista is offline  
post #5 of 16 (permalink) Old 10-08-2009, 02:02 PM
Senior Member
 
ssgjurista's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Calcium, NY
Posts: 7,838
Re: rubbing/grinding noise on startup, chevy says its NORMAL!?!?

Quote:
Originally Posted by surferengineer
i have the same problem my truck is dual catted and they say the the cat right aft of the engine is causing the problem it was the heat sheild on the cat causing the proble but being that mine is welded i would have to buy a new exhaust to fix it i hope this helps but i would look at your cats
The big heat shield over the manifold itself is held on with 4 studs/nuts. For the small heat shield just below the cat where the manifold bolts to the rest of the exhaust, if the welds are broken, use a large hose clamp to fix the problem.

"Brownstone Bumblebee" 2016 Diesel Colorado Z71 CCSB 4X4, Brownstone Metallic
HPD and Provent 200 Catch Cans, Amsoil Fluids, MetalMan Front Differential, Engine Oil Pan, & Steering Motor Skid Plate, Undercover Swing Cases
Say No! to Wheelers's Offroad!

"I respect everyone's opinion, no matter how wrong it may be."
ssgjurista is offline  
post #6 of 16 (permalink) Old 10-09-2009, 01:09 PM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: North Richland Hills, TX
Posts: 1,731
Re: rubbing/grinding noise on startup, chevy says its NORMAL!?!?

it only makes noise at 2000rpm though, if it was the heat sheild, shouldn't it be rattling in general


06 EC WT 2.8L I4 3.73
Tint
Sony CDX-GT300 HU
BAJA foglamps
Deezee toolbox
Hunter Grillgaurd (now removed)
GM bedmat
Billet Grill overlay
Z71 rims w/ BFG 31x10.5 All Terrains
Pioneer TS-G671M speakers
Silverado Overhead console

My Cardomain
superbeast is offline  
post #7 of 16 (permalink) Old 10-09-2009, 03:52 PM
Senior Member
 
ssgjurista's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Calcium, NY
Posts: 7,838
Re: rubbing/grinding noise on startup, chevy says its NORMAL!?!?

Not necessarily. Has to do with harmonics, only at a certain rpm you get the rattle.

"Brownstone Bumblebee" 2016 Diesel Colorado Z71 CCSB 4X4, Brownstone Metallic
HPD and Provent 200 Catch Cans, Amsoil Fluids, MetalMan Front Differential, Engine Oil Pan, & Steering Motor Skid Plate, Undercover Swing Cases
Say No! to Wheelers's Offroad!

"I respect everyone's opinion, no matter how wrong it may be."
ssgjurista is offline  
post #8 of 16 (permalink) Old 10-09-2009, 11:43 PM
Senior Member
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 797
Re: rubbing/grinding noise on startup, chevy says its NORMAL!?!?

Quote:
Originally Posted by superbeast
My truck is making a wierd metallic rubbing noise on startup, it usually does it at low speed right as it passes 2000RPM. the dealership claims its just from oil pressure bleeding off, and that it is NORMAL. WTF? anyone have insight?
its could be your ABS MAKING ITS SELF ADJUSTMENT TEST.if noise goes away if you dont restart truck after driving it,it is ABS .you can pull both ABS fuses before you start truck ,then drive to your 2000 rpm,if noise goes away, its YOUR ABS TESTING ITSELF.
the 2 fuses are on drivers side of engine near battery,1 is 30 amp other 40 amp.

i would bet that is what you are hearing.i had dodge dynasty that did this also,just before it shifted to 2nd you would hear, SNAP/CLICK.my new 2009 colorado does it too at about 8 mph after STARTING only.any other time its quiet as mouse.
isnt it great that our dealerships cant find this.my mechanics said, NOTHING WRONG,CANT FIND IT.today i took my info down and said, ITS THE ABS DOING IT.
sproulman is offline  
post #9 of 16 (permalink) Old 04-02-2010, 10:03 PM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: North Richland Hills, TX
Posts: 1,731
Re: rubbing/grinding noise on startup, chevy says its NORMAL!?!?

ill have to check the abs, ive noticed the noise occasionally while driving, but its so slight, its hard to hear it at speeds above 20mph,


06 EC WT 2.8L I4 3.73
Tint
Sony CDX-GT300 HU
BAJA foglamps
Deezee toolbox
Hunter Grillgaurd (now removed)
GM bedmat
Billet Grill overlay
Z71 rims w/ BFG 31x10.5 All Terrains
Pioneer TS-G671M speakers
Silverado Overhead console

My Cardomain
superbeast is offline  
post #10 of 16 (permalink) Old 04-02-2010, 11:13 PM
Senior Member
 
Join Date: Sep 2004
Location: Fort Mcmurray Alberta
Posts: 1,445
Send a message via MSN to Sparky87
Re: rubbing/grinding noise on startup, chevy says its NORMAL!?!?

As it's passing 2000rpm, your heatshield would start to vibrate. This has been an issue several members have noticed before. Let me find another thread on it for you.

09 Colorado CC 4X4 ~42000km's * V8 * Hydronic 4 and Airtronic 2 heaters * Two orbital purple haze batteries in parallel * Complete bubaloo skids * 2 1/2" shackle * T-bar crank * 17"X8" ultra mavericks * 500HD decals * Canyon & Colorado club of Canada! #9
Sparky87 is offline  
post #11 of 16 (permalink) Old 04-03-2010, 08:55 AM
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Sandwich, Ma.
Posts: 63
Re: rubbing/grinding noise on startup, chevy says its NORMAL!?!?

My 2004 C/C canyon 4x4 does the same thing ! It's a heat sheild vibration caused by harmonics at certain speeds /rpms. I've talked to a bunch of owners of all years 355's and alot of them do it. As said above some good hose clamps in the right places should fix this. Good luck!

2004 GMC CANYON Z71 4x4 CREWCAB
canyondave 57 is offline  
post #12 of 16 (permalink) Old 04-03-2010, 09:17 AM
Senior Member
 
Join Date: Sep 2004
Location: Fort Mcmurray Alberta
Posts: 1,445
Send a message via MSN to Sparky87
Re: rubbing/grinding noise on startup, chevy says its NORMAL!?!?

linky linky!

http://coloradofans.com/forums/viewt...rattle&start=0

09 Colorado CC 4X4 ~42000km's * V8 * Hydronic 4 and Airtronic 2 heaters * Two orbital purple haze batteries in parallel * Complete bubaloo skids * 2 1/2" shackle * T-bar crank * 17"X8" ultra mavericks * 500HD decals * Canyon & Colorado club of Canada! #9
Sparky87 is offline  
post #13 of 16 (permalink) Old 04-03-2010, 10:27 AM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: north bay ont canada
Posts: 281
Re: rubbing/grinding noise on startup, chevy says its NORMAL!?!?

its annoying, but found my cause. as said check each shield.. only 2 corners of mine was rotten so it wouldn't rattle till 2000 rpm..

mine was right on the front pipe in the curve from the manifold to the cat.. behind the front cross member..3 inch hose clamp solved mine...hope you find yours...


05 offroad/31's/airlift/custom slidein camper/k&n filter/custom 5 leaf spring pack.
2 1/2 yrs of owning and still enjoying it..
mazdab2600 is offline  
post #14 of 16 (permalink) Old 04-14-2010, 09:45 PM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: North Richland Hills, TX
Posts: 1,731
Re: rubbing/grinding noise on startup, chevy says its NORMAL!?!?

so, check the heatsheild along the exhaust?


06 EC WT 2.8L I4 3.73
Tint
Sony CDX-GT300 HU
BAJA foglamps
Deezee toolbox
Hunter Grillgaurd (now removed)
GM bedmat
Billet Grill overlay
Z71 rims w/ BFG 31x10.5 All Terrains
Pioneer TS-G671M speakers
Silverado Overhead console

My Cardomain
superbeast is offline  
post #15 of 16 (permalink) Old 04-14-2010, 10:19 PM
Senior Member
 
Join Date: Sep 2004
Location: Fort Mcmurray Alberta
Posts: 1,445
Send a message via MSN to Sparky87
Re: rubbing/grinding noise on startup, chevy says its NORMAL!?!?

yup!

09 Colorado CC 4X4 ~42000km's * V8 * Hydronic 4 and Airtronic 2 heaters * Two orbital purple haze batteries in parallel * Complete bubaloo skids * 2 1/2" shackle * T-bar crank * 17"X8" ultra mavericks * 500HD decals * Canyon & Colorado club of Canada! #9
Sparky87 is offline  
post #16 of 16 (permalink) Old 04-19-2010, 07:18 PM
Xwd
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 149
Re: rubbing/grinding noise on startup, chevy says its NORMAL!?!?

This is not to be confused with the grind on startup, right? The grind that sounds like the engine is starved of oil? My 3.7 has done this on cold starts since new, and I've been told it's normal (something about a tensioner going back into place?). It sounds awful, but GM claims it's not an item of concern or causing any undue wear on the engine.

2009 Chevrolet Colorado Z71 Crew Cab 4x4
Xwd is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Chevy Colorado & GMC Canyon forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome